Anime, animasyon kelimesinin Batı dillerinden değişime uğrayarak Japoncaya geçmiş şeklidir. Japonlara özgü çizim sanatıyla üretilen çizgi dizi ve filmlere “anime” denir. Animeler; pek çok farklı kaynaktan yararlanılarak üretilebiliyorsa da çoğunlukla “manga” adı verilen Japon çizgi romanlarından uyarlanır. Bu çizgi romanların Batılı muadilleriyle arasındaki en büyük fark sağdan sola okunmasıdır.
Eğer animelere hakim değiseniz “Animeyle çizgi film aynı şey değil mi ya?” falan diyebilirsiniz.
Hayır! Animeler genel kanının aksine, sadece küçük yaşta izleyicilere hitap eden seriler değildir. Anime sektöründe her yaştan izleyiciyi çekecek yapımlar olduğu gibi, konu bakımından da uçsuz bucaksız bir denizdir demek de yanlış olmaz. Çizgi film olup olmadığına gelirsek, animeler kelime anlamıyla çizgi filmdir demek yanlış olmaz, nitekim videonun başında da benzer bir kullanımda bulunduk. Ancak gerek çizim tarzı, gerek konu çeşitliliği ve yetişkinlere hitap eden komplike serilerin varlığıyla Batı’nın “cartoon” dediği yapımlardan ayrılır. Çizgi film terimi akıllarda çocuklara yönelik izlenimi uyandırdığı için bu ayrım önemli olabilmektedir. Benzetme yapacak olursak şeytan da bir melektir ama melek denince akla gelenle şeytan denince akla gelenler aynı değildir.
Peki, anime nasıl ortaya çıktı, ilk anime ne?
Biraz önce anlattığımız mangaların bilinen ilk örnekleri 13. yy’a kadar uzanmaktadır. Ancak bunlar bildiğimiz anlamda mangalardan farklıdır.
Osamu Tezuka, günümüzde bildiğimiz anlamda manga ve animelerin temellerini atan kişi olarak kabul edilir. Bu nedenler kendisine animenin babası, Manganın Tanrısı gibi lakaplar takılmıştır. Kendisi doktor olan Osamu Tezuka, Batıdaki animasyon tekniklerini gördüğünde bundan etkilenmiş ve animasyon yapmaya başlamıştır. Birçoğunuzun izlediğini düşündüğümüz Astro Boy, Osamu Tezuka’nın eserlerinden biridir. Çizdiği mangalar büyük ilgi gören ve çoğunlukla animesi yapılan Osamu Tezuka’nın ardından sektör sürekli gelişmiş, animeler önce Japonya ardından da dünya genelinde popülerliğe kavuşmuştur. Vikipedi’ye göre 2016 itibariyle animasyonlu televizyon şovlarının %60’ını animeler oluşturmaktadır. Elbette bu durum gelişen yayıncılık platformları ve altyazı hizmetlerindeki artışla mümkün oldu.
Başlarda sadece elle çizilerek üretilebilen animeler, teknolojik gelişmeler sonnucunda dijital çizim ve modellemelerden yararlanmaya başladı. Günümüzde birçok farklı yöntem kullanılarak üretime devam ediliyor.
MyAnimeList verilerine göre videonun yapıldığı tarih itibariyle en yüksek puana sahip anime: Fullmetal Alchemist Brotherhood. Ancak Attack on Titan adlı animenin 4. sezonu hâlâ yayınlanmakta ve puanlamada iniş-çıkışlar yaşamasına rağmen birkaç gün önce zirveye çıkmayı başarmıştı.
İlk renkli anime film ise Beyaz Yılan’dır.
Ülkemizde yayınlanmış bazı animeler: Şeker Kız Candy, Voltron, Heidi, Tıfıllar (Mock ve Sweet), Tsubasa, Legend of The Galactic Heroes, Ay Savaşçısı.
Bilinen en eski anime ise Katsudo Shashin’dir.
Bu vidoemuzu, sizlere izlemenizi tavsiye edeceğimiz bazı animeler ve o animelerden sahneler sunarak sonlandıracağız. Eğer daha fazla anime içeriği görmek isterseniz yorumlarda belirtmeyi unutmayın. İşte Ahali ekibi olarak izlemeniz gerek dediğimiz birkaç anime:
1-Baccano
2-Cowboy Bebop
3-Space Dandy
4-Parasyte
5-Your Lie in April
6-Attack on Titan
7-Fullmetal Alchemist Brotherhood
8-Paprika (film)
9-Grave of the Fireflies
10-Fate serisi
Videolarımızdan haberdar olmak için abone olmayı ve bizlere destek olmak için videoyu beğenmeyi unutmayın.
0 Yorum