Artık Her Şey Parmaklarınızın Ucunda!! Nesnelerin İnterneti Nedir? İnternet Of Things Nedir?

4 dk


İnternet ve elektronik aletler, Bunlar belki tek başlarına bir şeyler ifade etmiyor olabilirler.Fakat sadece bununla yetinmicez tabiBu internet ve elektronik aletlerin orta noktasını bulmaya çalışacağız. Bir nevi onları birlikte ve senkronize bir şekilde çalışabilme potansiyeline bakacağız. Evet biraz ağzımda geveliyormuşum gelebelir. Ama siz zaten konunun başlığından anladınız bunu. İOT (İnternet Of Things) Yani Nesnelerin interneti
İlk önce bu İoT Yani Nesnelerin internetinin ne olduğuyla başlamak gerekNesnelerin interneti, birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, nesneler, hayvanlar veya benzersiz tanımlayıcılar ile sağlanan, insanlara ve insandan ağa gerek duymadan bir ağ üzerinden veri aktarabilen sistemlerin tümünü ifade eder.Çok geniş bir tanım olabilir. Adı üstünde sadece bir tanım buKısaca bir şekilde ifade etmek gerekirse Aklınıza gelebilecek her nesnenin bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla iletişim halinde olmasıdır. Ya da her nesnenin başına akıllı kelimesini koymak gibi bir şeydir bu. 
Peki bu İoT nereden geliyor? İoT nin yaratıcısı kim?
İngilizcesi Internet of Things (IoT) olan Nesnelerin İnterneti, ilk olarak Kevin Ashton tarafından 1991 yılında yapılan bir sunumda kullanılmış bir kavram.Nesnelerin İnterneti kol saatinden tutun, birçok elektrikli cihazın birbiri ile iletişime geçmesine denmektedir.
Örneğin; kolunuzda bir akıllı saat olduğunu düşünün.Bu akıllı saat gittiğiniz mesafeyi, attığınız adımları ve bu aktiviteleri yaparken kalbinizin nasıl attığını algılayan sensörlere sahiptir. Burada toplanan bu veriler bir istemci (bilgisayar, cep telefonu vb.)  tarafından analiz edilip hayatımızı düzene koymamızda yardımcı oluyor. İşte bu iki cihazın arasındaki iletişim, nesnelerin internetini oluşturan en temel özelliktir.
Fakat tabi her zaman bu kadar iyi olacak diye bir şey yokİoT ile Bir dizi sorunarda bizi karşılıyor maalesefMesela IoT cihazlar siber güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Cunku İnternete bağlı cihazların sayısının artması ile siber saldırılardaki artış maalesef paralellik gösteriyor. İnternet o kadarda güzel bir şey değil bunu biliyorsunuz sizde Örneğin kişisel sağlık verilerinden otonom araçlara veya üretime kadar her alanda siber risklerle karşılaşılabilir. Bu siber risklere karşı bireylerin kullandıkları teknolojinin farkında olması gerekiyor. Şirketler de siber güvenlik risklerini öngörerek tedbirlerini almalı mutlaka

Birazda (IoT) Nesnelerin interneti ile neler yapabiliriz buna bakalım;
Örneğin• Buzdolabınızın sütün bittiğini haber verip, arabanızın GPS’sini en yakın markete yönlendirmesi ve sizin bu noktada telefonunuzla ödeme yapabilmeniz, bir nesnelerin interneti olgusudur.
Bir başka örnek verelim; herkes arabasıyla otoparkta park yeri aramıştır. Günümüzde otoparklarda kullanılan ve girişte “DOLU” veya “BOŞ” yazan tabelalar, Nesnelerin İnternetine ve oluşacak büyük veriye verilebilecek en ufak örneklerden biridir. Burada yer alan sensörler, otoparkın boşluk ve doluluk oranını algılar. Oran, günün saati ile analiz edildiğinde; otoparkın hangi saatlerde dolu veya boş olduğunu analiz etmemize yarayan bir veri oluşmaktadır.Bu sayede “DOLU” ya da “BOŞ” olduğunu farkedip rahat rahat arabanızı park edebilirsiniz.
Tabi bu kadar kısa da değil yaptıkları
Mesela• Tıbbi verilerinizi saklama ya da gönderme işlevini yerine getiren ya da spor bilgilerinizi takip etmek için kullandığınız implantlar…
• Arabalarınızı takip eden ve herhangi bir kaza anında bunu algılayıp size yardımcı olabilecek araba sensörleri
Bunun açıkçası sınırı da yok
Günümüzdeki Nesnelerin İnterneti küçük ev aletlerinden akıllı şehirlere kadar uzanmakta. Tabi ki burada oluşan veriler Big Data olarak karşımıza çıkmaktadır. Big data evet, belki daha önceden duymuşsunuzdur.
Peki Big Data (Büyük Veri) Nedir?Büyük veri yani Big Data hayatımızdaki tüm dijital verilerin bir yerde toplanıp birikmesi sonucu oluşmaktadır. Buradaki veriler kişi ya da yapay zekalar tarafından analiz edilip günlük hayatımızda birçok işimize yaramaktadır.
Bunu bir örnekle açıklamak gerek benceAyrıca burada baya şaşıracaksınız bunu hissedebiliyorum;MeselaBir Firma düşünün,  bunun müşterileri, malzeme tedarikçileri, şirket içerisindeki her türlü işlem ve ürünleri ile ilgili trilyonlarca bayt’ lık veri toplamaktadır ve anlamlı raporlar üretilmektedir.İşte burada Big Data yı görüyoruz
Bitti mi bitmedi tabi
Sosyal medya paylaşımları sayesinde her gün milyarlarca kilobayt veri elde edilmektedir.Günümüzde normal bir tüketicinin günlük yaşamında internette yaptığı haberleşme, arama, satın alma ve paylaşma türü işlemlerin yarattığı verilerin de tümü saklanmaktadır.
İste bakin Burada korkabilirsinizYa bilgilerim çalınırsa ya bu bilgiler satılırsa Gibi sorular aklımıza geliyor.Çünkü kişisel bilgilerimiz de bu yerde ve korkutuyor tabiikiAma biz bunu günlük hayatımızda zaten yaşıyoruz. Örneğin bazen telefonlarımız bazı şirketler tarafından aranır ve bize bizim bilgilerimiz söylenir. Oysa biz bunların nereden öğrendiklerini anlayamayız. İşte bu bilgiler Big Data da dır. Biraz ürperdiniz değil mi? 
Her neyse Biz geri dönelim ve gelelim nesnelerin interneti konusuna tekrar
Günlük hayattaki yavaş yavaş kullandığımız cihazlardan bahsedelim mesela
Örneğin Philips’in Hue Akıllı Aydınlatması 
Bu ampul sayesindeistediğiniz renkte odanızı aydınlatabiliyorsunuz. Bu ampulü telefonunuza entegre ettikten sonra renklerini dilediğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz.
Üstelik bu ampulün en büyük avantajlarından biri de siz başka bir odadayken evin diğer odalarındaki ışıkları da telefonunuzdan veya sesinizle kontrol edebiliyor olmanız. Hatta Daha da fazlası var: Uzun bir tatile çıktığınız zaman telefonunuzdan komut vererek evinizin ışıklarını yakabiliyor ve evdeymişsiniz izlenimi verebiliyorsunuz.Bu Hırsızların çözümü için akıllıca gerçekten
Bu ampul aynı zamanda televizyonunuz, dinlediğiniz müzik, oynadığınız oyun ile senkronize olabiliyor. 
Tüm bu özelliklere ve daha fazlasına sahip olan Hue’lar tüm akıllı ev cihazları(IoT) gibi size enerji tasarrufu sağlıyor aynı zamanda da kaliteli bir aydınlatma deneyimi sunuyor.
Bir başka örnek de bir süpürgeden geliyor.Evet artık evi kendimizin süpürmesine gerek kalmadıSiz kahvenizi içerken veya siz evde yokken evinizi süpüren bu süpürgeler hayatınızı oldukça kolaylaştırıyor.
Üstelik uzaktan kumanda yardımıyla temizleyebilirsiniz. 
Bu da önemli bir detay
Şimdi şunu demek istiyorum Teknoloji öyle bir şey ki sürekli gelişiyor. Tabi bir anda olan bir oluşum değil. Belki yıllar önce yani televizyonlar bile gelmeden önce, kara bir kutunun içinden bir insan çıkıp konuşacak dense kimse inanmazdı öyle değil mi? Fakat gelecek öngörülemeyen bir şeydir. Sadece tahmin edebiliyoruz.  Fakat şöyle bir detayda varki son 20 yıl içinde çok şey katettik. Bundan sonrasını görmek bizim için garip olur gerçekten.
Evet videomuzun sonuna geldikTeknolojinin neler yapabileceğini hepimiz bir nebze öğrenmiş olduğunu düşünüyorum. Ve tabiiki sen merak etmeye devam et haftaya görüşmek üzere kendine bak HoşçaKal


Sizin Tepkiniz Nedir?

Üzgün Üzgün
9
Üzgün
Kızgın Kızgın
8
Kızgın
Hahaha Hahaha
6
Hahaha
Beğendim Beğendim
5
Beğendim
İnanılmaz İnanılmaz
4
İnanılmaz
Sevdim Sevdim
2
Sevdim
Beğenmedim Beğenmedim
1
Beğenmedim
The Victor
Bu kanalda Teknoloji, Bilim, Merak, Uzay ve bağıntılı bir çok konu ile videolar üretmekteyim. Başladığım bu yolda hedefim ilk olarak insanların ufkunu açmak ve ardından ise bu sayfanın istediğim kitleye sahip olmasıdır. Umarım hedeflediğim yere gelebilirim. Ve Merak etmeyin bu kanalı seveceksiniz!

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yazı Formatı Seçiniz
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Video
Youtube and Vimeo Embeds