Bilgisayar Dünyasına Bakış Açısı Bölüm: 5

2 dk


Aklın Gölgesi | Yükleniyor...

Bölüm 5 Videoların Çöplüğü

En son yazımızda youtubedan bahsedelim demiştik.

Bu konuda bir çok şey yazılıp çizildi. Hepimizin dilinde youtuber olmak var. Herkes bir şeyler yapma derdinde. Aslına bakılırsa ilk yazımızda dediğimiz gibi bu tür kitle iletişim medyaları aslında internet dünyasının bir kaç karakteristik özelliğini kendilerince özelleştirmesinden doğan ve dilden dile ünlenen bir medya aracından başka bişey değil youtube.

Ben size nasıl youtuber olunur dersi vermeyeceğim üzgünüm. Lakin bu yazıda youtube un tüm kirli çamaşırını ortaya koymaya çalışaçağız.

2 genç arkadaşın bir video paylaşım platformu olarak düşünerek tasarladığı youtube özellikle son 3 senedir bir çok insan için gelir kapısı olmuş durumda. Peki nasıl oldu da bir video paylaşım platformundan trilyoner insanlar çıkabildi? Reklamcılık sektörü aslında hayatımızım olmazsa olmazı haline geldi belkide bir çoğumuz etrafımızdaki reklamların farkında değil. “Focus* Adıyla bilinen bir dram filminde aslında reklamcılık sektörünün en çok kullandığı öğeyi, bilinç altına yerleştirme oyununu vurgulamıştı. Reklam sektörünü biz çoğunlukla göstere göstere reklam olarak biliriz ama aslında gün içinde birbirine bağımsız şekilde bilinç altımıza işlerler ürünleri. İşte youtube u bu kadar kısa sürede büyüten ve aslında bir çoğumuzun para kazanma hırsından dolayı göremediği o büyük tehlikeye zemin hazırlamakta.
Facebook, google ve amazon gibi internetin önde gelen firmalarının aslında interneti tekelleştirdiğine dair bir yazı okumuştum. Kısaca özetlemek gerekirse internetin verdiği sınırsız gücü kullandıkları barajlar ile (Hep bahsettiğim internetin bir kaç karakteristik özelliği) bu gücü ellerinde tutarak insan kitlesini yönlendirme çabaları…
Bir çoğunuzun duyduğu derin güçler seneryosu burda da devreye giriyor lakin internet gibi soyut vir varlığı somutlaştırarak.

Youtube yeni dijital yayın platformu olarak söyleniyor son zamanlarda dünya üzerinde Netflix gibi bir çok dizi-film platformu var bizde de bluTv örneği gibi işte youtube da hazırladığı alt yapı ile bu yolda ilerleme durumunda nitekim Youtube red üyeliği gibi yavaş yavaş bu ilerlemeyi somutlaştırmakta. Bir çoğumuz artık bişeyler öğrenmek için kitapları hadi onu geçtim web sitelerini gezmeyi bıraktım Ya youtube da ya facebook gruplarında ya da google dedemizin bir kaç ipucuyla öğrenir olduk.

Youtube bir çok televizyonun yayın hayatına son vermesine bir çok derginin dijitalleşmesini sağlamakta. Elbette güzel yanları var fakat bu gerçekleride görmezden gelmemek gerek

Gelecek hafta görüşmek dileğiyle….


Sizin Tepkiniz Nedir?

Üzgün Üzgün
5
Üzgün
Kızgın Kızgın
4
Kızgın
Hahaha Hahaha
2
Hahaha
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
İnanılmaz İnanılmaz
13
İnanılmaz
Sevdim Sevdim
12
Sevdim
Beğenmedim Beğenmedim
10
Beğenmedim
Ömer Utku Bostancı
1996 yılı İstanbul doğumluyum. Aslen sağlık meslek lisesi çıkışlı olup 2018 yılı Kasım ayı itibari ile merakım ve hevesim olan bilişim bölünü kendimi adadım. aklingolgesi.com bu dönüşümün bir parçası olmakla birlikte sizler ile büyüyecek bir proje...

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yazı Formatı Seçiniz
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Video
Youtube and Vimeo Embeds