BİLİME MERAKLI GENÇLER İÇİN 7 POPÜLER BİLİM KİTABI


Popüler bilim, bilim insanlarının bilimle uğraşmayan halkın anlayamayacağı dünyalarını halkın anlayabileceği ve yararlanabileceği bir duruma getirip halka sunan bir alan. Bu alanın özellikle kendini, yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfetme aşamasındaki liseli gençler için yönlendirici olabileceği de bir gerçek. Bu yüzden bilimin farklı disiplinlerini, bunlar içerisindeki muhtelif alt dalları ve bunların da altındaki çalışma alanlarını tanımak isteyen; gerek merak gidermeyi amaçlayan, gerekse yükseköğreniminde temel bilimler alanına yönelip alan seçme konusunda kararsız kalan gençler için biz de 7 popüler bilim kitabı önermek istiyoruz. Gelin bu kitaplar hangileriymiş videonun devamında beraber inceleyelim.

(intro)

            İlk kitabımız, Dönüm Noktalarıyla Fizik. Kitabın yazarı Robert Snedden. Bu kitap, fiziğin tarihsel gelişimini merak eden ve fiziğin farklı çalışma alanlarını öğrenmek isteyen izleyicilerimiz için ideal bir kaynak. Dönüm Noktalarıyla Fizik kitabı, henüz daha bilimin felsefeden ayrılmadığı, doğadaki nedensellik ve kurallılığın fark edildiği zamanlara götürüyor bizi en başta. Sonrasındaysa fiziğin farklı alt disiplinlerini farklı bölümlerde konu alıyor. Antik dönemde manyetizma, gaz teorileri, mekanik, optik, maddenin halleri, elektrik, elektromanyetizma, termodinamik, görelilik, uzay zaman, kuantum fiziği ve parçacık fiziği için ayrılmış bölümlerde hem dolu dolu bilgilerle karşılaşıyor hem de tarihsel gelişimi izleyerek öğrendiğiniz için konuları çok daha iyi anlıyorsunuz. Aynı zamanda her bölümün başında bir kronoloji listesi de sizleri bekliyor.

            İkinci kitabımız, Genetik 101. Kitabın yazarı Beth Skwarecki. Bu kitap, genetik biliminin çalışma alanlarını keşfetmek için gayet güzel bir eser. Genetik 101, isminden de anlayacağınız üzere genetiğe giriş niteliğinde, 51 başlığı 3-4 sayfada özetleyen bir kitap. İlk başlıklarda DNA, RNA, mutasyon, proteinler, virüsler gibi genetik için bilmeniz gereken bilgiler aktarılmaktayken, kitabın son başlıklarındaysa epigenetik, DNA tamiri, kanser genetiği, farmakogenomik, GDO, klonlama gibi genetik biliminin çalışmalarını yüzeysel de olsa tanıma fırsatı yakalıyorsunuz.

            Üçüncü kitabımız, Eşyanın Tabiatı. Kitabın yazarı Mark Miodownik. Bu kitap, hayatımıza yön veren malzemelerin kimyasal yapısını ve fiziksel karakteristiklerinin sebebini anlamak için muhteşem bir eser. Aynı zamanda Kraliyet Akademisi Bilim Ödülü de almış. Kitapta modern hayatta neredeyse her gün karşımıza çıkan 10 önemli malzemenin; yani çelik, kâğıt, beton, çikolata, köpük, plastik, cam, grafit, porselen ve implantın kimyasal özelliklerini öğreniyor ve tarihsel gelişimini görüyorsunuz. Bu eser, bilimler arasında en hor görülenlerinden birisi olan kimyanın aslında hayatın ne kadar merkezinde olduğunu, hayatımıza ne ölçüde şekil verdiğini anlamak için önemli bir kaynak.

            Dördüncü kitabımız, Kuantum Bilmecesi. Kitabın yazarı Wolfgang Smith. Bu kitap, kuantum teorisinin bulgularının felsefi anlamlarını merak edenler için oldukça nitelikli bir eser. Kitabı okurken yalnızca kuantumun çalışma mantığını anlamakla kalmayacaksınız, aynı zamanda varlığın olasılıkçı doğası üzerinden evren algınızı tekrar gözden geçireceksiniz. Kitabın son kısımlarındaysa bir ek bölümü yer alıyor. Bu eki de okuyarak kuantum teorisinin matematiksel arka planını, Hilbert uzayı, karmaşık sayılar, durum vektörleri, Heisenberg belirsizlik ilkesi, Schrödinger denklemi, Schrödinger değişimi, dalga fonksiyonu ve çift yarık deneyi üzerinden giriş seviyesinde öğrenebileceksiniz. İsimlerin yabancılığı sizleri korkutmasın, yazarımız bu matematiği son derece kılçıksız ve anlaşılabilir bir şekilde anlatıyor.

            Beşinci kitabımız, Dakikalar İçinde Astronomi. Kitabın yazarı, Giles Sparrow. Bu kitap, astronomik kavramlarla tanışmak için son derece faydalı bir kaynak. Eserde 200 adet astronomik kavram birer sayfalık özetlerle anlatılıyor ve yine birer sayfalık görsellerle destekleniyor. Kitabın içindeki muhtelif bölümlerde astronomik gözlemlerin nasıl yaptığını öğrenebilecek, Güneş Sistemi’ni oluşturan cisimleri tanıyabilecek, takımyıldızlar arasında yolculuk yapabilecek, bir yıldızın doğumu ve ölümüne şahit olabilecek, galaksilerin oluşumunu seyredebilecek ve modern kozmolojinin son bulgularını takip edebileceksiniz. Ayrıca özetlerin kısa olması ve anlatımın görsellerle desteklenmesi kitabı oldukça anlaşılır kılıyor ve herkesin okuyabileceği bir hale getiriyor.

            Altıncı kitabımız, Sayılar Kitabı. Kitabın yazarı John H. Conway. Bu kitap, bilimin dili olan sayıları ve matematiği keşfetmek, tarihsel gelişimine şahit olmak ve onu anlamak için ideal bir eser. Conway bu kitapta, Sümer tabletlerindeki kayıtlardan Romen rakamlarının türeyişine, geometri üzerinden aritmetik ve geometri yapılmasına, ünlü sayı ailelerine, asal sayılara, geometrik problemlere, cebirsel sayılara, karmaşık sayılara, pi sayısı, Liouville sayısı, Grabovoi sayıları gibi bazı aşkın sayılara ve matematiksel sonsuza değinerek kapsayıcı ancak anlaşılır bir şekilde sayılar teorisini gözler önüne seriyor. Bilimin anlaşılabilir ve anlatılabilir olmasını sağlayan şeyin sayılar olduğunu düşünecek olursak, hangi bilim dalına yönelecek olursanız olun bu kitabı okuyarak lisede gördüğünüz sıradan matematikten uzaklaşıp bilimsel matematiğin gerçekliğini görmenizde mutlaka fayda var ve bu eser işte bunu yapmak için son derece anlaşılabilir bir kaynak.

            Yedinci yani son kitabımız, Bilimin Sınırları. Kitabın yazarı Brian Ridley. Aslında bu kitap bir popüler bilim kitabı değil tam olarak. Ancak bilimin çalışma mantığını, bilimi nasıl kullanabileceğinizi, bilimle nelere açıklık getirebilip nelere getiremeyeceğinizi, kısacası bilimin sınırlarını anlayabileceğiniz bu eseri biz yine de listeye ekleme gereği duyduk. Çünkü videonun başında da söylediğimiz gibi bu önerileri bilimin farklı disiplinlerini, bunlar içerisindeki muhtelif alt dalları ve bunların da altındaki çalışma alanlarını tanımak isteyen; gerek merak gidermek için, gerekse yükseköğreniminde temel bilimler alanına yönelip alan seçme konusunda kararsız kalan gençler için yaptığımızı söylemiştik. Bu yüzden bu kardeşlerimiz için bilimin sınırları keşfetmek de en az bilimin içini keşfetmek kadar gerekli.            

Bu kitapla beraber son önerimizi de söylemiş olduk. Hepinize iyi okumalar diliyoruz. Böylece bir videonun daha sonuna geldik. Videolarımızdan haberdar olmak için abone olmayı ve bizlere destek olmak için videoyu beğenmeyi unutmayın.

Exit mobile version