Covid-19’u yeni koronavirüs ile kontamine yüzeylere dokunarak alabiliriz, ancak virüsün insan vücudunun dışında ne kadar süre hayatta kalabileceği henüz anlaşılıyor
Bir Covid-19 yayıldıkça yüzey korkusu da arttı. Artık dünyanın her yerinde halka açık yerlerde bazı tanıdık sahneler var – dirsekleriyle kapı açmaya çalışan insanlar, sapları tutmamak için tren yolculuklarında titizlikle dolaşan yolcular, ofis çalışanları her sabah masalarını ovuşturuyor.
Yeni koronavirüsün en çok etkilediği alanlarda, koruyucu giysilerdeki işçi ekipleri, meydanlarda, parklarda ve halka açık sokaklarda bir dezenfektan sisi püskürtmek için gönderildi. Ofislerde, hastanelerde, mağazalarda ve restoranlarda temizlik rejimleri artırıldı. Bazı şehirlerde, iyi niyetli gönüllüler geceleri nakit makinelerinin tuş takımlarını ovmak için dışarı çıkarlar.
Grip de dahil olmak üzere birçok solunum yolu virüsü gibi, Covid-19, enfekte olmuş bir kişinin öksürdüğü sırada burun ve ağzından salınan küçük damlacıklara yayılabilir. Tek bir öksürük 3.000 damlacık üretebilir . Bu parçacıklar diğer insanlara, giysilere ve etraflarındaki yüzeylere inebilir, ancak daha küçük parçacıkların bazıları havada kalabilir . Ayrıca virüsün fekal maddede daha uzun süre döküldüğüne dair bazı kanıtlar vardır , bu nedenle tuvaleti ziyaret ettikten sonra ellerini iyice yıkamadıkları herkes dokundukları her şeyi kirletebilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bir yüzeye veya nesneye virüsle dokunmanın ve sonra kendi yüzüne dokunmanın “virüsün yayılmasının ana yolu olduğu düşünülmediğini” belirtmek gerekir . Yine de, CDC, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık yetkilileri, Covid-19’un yayılmasını önlemede hem ellerini yıkamak hem de sık sık dokunulan yüzeyleri temizlemek ve dezenfekte etmek için önemli olduğunu vurguladılar. Bu nedenle, doğrudan kontamine yüzeylerden kaç vakaya neden olduğunu tam olarak bilmesek de, uzmanlar dikkatli olmanızı tavsiye ediyor.
Belirsiz olan bir husus, Covid-19 hastalığına neden olan virüsün adı olan SARS-CoV-2’nin insan vücudunun dışında ne kadar süre hayatta kalabileceğidir. Sars ve Mers de dahil olmak üzere diğer koronavirüsler üzerinde yapılan bazı çalışmalar , düzgün bir şekilde dezenfekte edilmedikçe , metal, cam ve plastik üzerinde dokuz gün kadar yaşayabileceklerini buldu . Bazıları düşük sıcaklıklarda 28 güne kadar takılabilir.
Coronavirüslerin hayatta kalabilecekleri açısından özellikle esnek oldukları iyi bilinmektedir. Ve araştırmacılar şimdi bunun yeni koronavirüsün yayılmasını nasıl etkilediği hakkında daha fazla şey anlamaya başlıyorlar. ( Covid-19’a karşı küresel mücadele hakkında daha fazla bilgi edinin .)
![](https://ichef.bbci.co.uk/wwfeatures/live/976_549/images/live/p0/86/vs/p086vs3f.jpg)
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden (NIH) virolog olan Neeltje van Doremalen ve Hamilton, Montana’daki Rocky Mountain Laboratuarlarındaki meslektaşları, SARS-CoV-2’nin ne kadar süre dayanabileceğine dair ilk testlerden bazılarını yaptılar yüzeyleri. New England Journal of Medicine’de yayınlanan çalışmaları, virüsün havaya öksürüldükten sonra üç saate kadar damlacıklarda hayatta kalabileceğini gösteriyor . 1-5 mikrometre arasındaki ince damlacıklar – bir insan saçının genişliğinden yaklaşık 30 kat küçük – durgun havada birkaç saat havada kalabilir .
Filtrelenmemiş klima sistemlerinde dolaşan virüsün, özellikle aerosol damlacıklarının rahatsız edici havada daha hızlı yüzeylere yerleşme eğiliminde olması nedeniyle en fazla birkaç saat devam edeceği anlamına gelir .
Ancak NIH çalışması, SARS-CoV-2 virüsünün kartonda daha uzun süre – 24 saate kadar – ve plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde 2-3 güne kadar hayatta kaldığını buldu. ( Bilgi düzgün cep telefonu temizlemek için nasıl .)
Bulgular, virüsün kapı kolları, plastik kaplamalı veya lamine tezgahlar ve diğer sert yüzeylerde bu kadar uzun sürebileceğini göstermektedir. Ancak araştırmacılar, bakır yüzeylerin virüsü yaklaşık dört saat içinde öldürme eğiliminde olduğunu buldular.
Ancak daha hızlı bir seçenek var: araştırmalar, koronavirüslerin, % 62-71 alkol veya% 0.5 hidrojen peroksit ağartıcı veya% 0.1 sodyum hipoklorit içeren ev tipi ağartıcı ile yüzeyleri dezenfekte ederek bir dakika içinde etkisiz hale getirilebileceğini gösterdi . Daha yüksek sıcaklıklar ve nem, diğer koronavirüslerin daha hızlı ölmesine neden olma eğilimindedir , ancak araştırmalar Sars’a neden olan ilgili bir koronavirüsün 56 ° C veya 132 ° F üzerindeki sıcaklıklarla (yaralanmaya neden olacak bir banyo haşlamasından bile daha sıcak) öldürülebileceğini göstermiştir. her 15 dakikada bir yaklaşık 10,000 viral partikül oranında.
Enfekte bir kişi tarafından öksürülen tek bir damlacıkta kaç virüs parçacığının olacağına dair veri bulunmamasına rağmen, grip virüsü üzerine yapılan araştırmalar, daha küçük damlacıkların on binlerce grip virüsü içerebileceğini düşündürmektedir . Bununla birlikte, bu virüsün kendisine, solunum sisteminde nerede bulunduğuna ve kişinin enfeksiyonun hangi aşamasında olduğuna bağlı olarak değişebilir.
Ancak araştırmacılar, bakır yüzeylerin virüsü yaklaşık dört saat içinde öldürme eğiliminde olduğunu buldular
Dezenfekte edilmesi daha zor olan giysiler ve diğer yüzeylerde, virüsün ne kadar süre dayanabileceği henüz net değildir. Bununla birlikte, kartondaki emici doğal lifler, virüsün plastik ve metalden daha hızlı kurumasına neden olabilir, Rocky Mountain Laboratories’deki virüs ekoloji bölümünün başkanı ve NIH çalışmasına öncülük edenlerden biri olan Vincent Munster’ı önermektedir.
“Gözenekli malzeme nedeniyle spekülasyon yapıyoruz, hızla kuruyor ve liflere yapışmış olabilir” diyor. Sıcaklık ve nemdeki değişiklikler, ne kadar süre dayanabileceğini de etkileyebilir ve bu nedenle, daha fazla maruz kaldıklarından havadaki asılı damlacıklarda neden daha az kararlı olduğunu açıklayabilir. “Şu anda sıcaklık ve nemin etkisini daha ayrıntılı olarak araştırmak için takip deneyleri yapıyoruz.”
Munster’e göre virüsün bu kadar uzun süre oyalanma yeteneği, el hijyeni ve yüzey temizliğinin önemini vurgulamaktadır.
“Bu virüsün çeşitli yollardan bulaşma potansiyeli var” diyor.
* Bu makale 18 Mart 2020’de Neeltje van Doremalen ve meslektaşlarının araştırma makalelerinin New England Tıp Dergisi’nde yayınlandığını da eklemek için düzenlenmiştir. Ayrıca, virüsün doğal lifler üzerindeki hayatta kalmasının sadece karton üzerinde test edildiği de açıklığa kavuşturulmuştur.
Kaynak
https://www.bbc.com/future/article/20200317-covid-19-how-long-does-the-coronavirus-last-on-surfaces
0 Yorum