Hani futbol maçlarında denir ya “futbolun birleştirici gücü” diye. Özellikle milli maçlarda bu birleştirici güç daha da artar derler. Evet, bir milletin bir arada tek yürek olduğu anlardır milli maçlar. Ama ya birbirinden nefret eden iki ülkenin takımı bir maç yaparsa? Stadyum bir savaş arenasına dönüşmez mi? Bu sorunun cevabını 1970 FIFA Dünya Kupası elemelerinde aldık. Peki, ne yaşandı o sırada? Futbol yüzünden nasıl bir savaş çıktı? Gelin videonun devamında hep beraber öğrenelim.
(intro)
Orta Amerika’nın yüzölçümü bakımından en küçük ülkesi olan El Salvador, kilometrekare başına 160 kişiyle tüm Amerika kıtasının en yoğun nüfusuna sahipti. Bir tarım ülkesi olan El Salvador’da toprak ağaları yüzünden köylülerin üçte ikisinin hiç toprağı yoktu. Bu topraksız köylüler, Honduras’ın El Salvador’a göre altı kat daha büyük ve %50 daha az nüfusa sahip olmasından ötürü Honduras’a göç etmekteydiler. Salvadorlular, Honduras’ta yeni yerleşim bölgeleri kurup yaklaşık 300 bin nüfusa ulaşmışlardı. 1960’larda Honduras Devlet Başkanı Oswaldo López Arellano’nun ülke ekonomisindeki kötü gidişten Honduras’taki El Salvadorlu göçmenleri sorumlu tutan açıklamaları ve çözüm önerisi olarak Salvadorluların yerleştiği toprakları Honduraslı köylülere dağıtmayı içeren bir toprak reformunu dile getirmeye başlayınca Salvadorlular ile Honduraslılar arasındaki ilişkiler iyice gerginleşti. Bu gerginlik komşu iki ülkenin hükümetlerine de yayıldı. İki ülke medyası diğer taraf aleyhine sürekli kışkırtıcı bir propaganda halindeydi.
İşte böyle gerilimli bir dönemde 1970 FIFA Dünya Kupası elemelerinin yapılması gerekmişti. Eşleştirmelerde de iki ülke aynı gruba denk gelmişti. Bunun için 8 Haziran 1969’da Honduras’ta ilk maç oynandı. Bu maç öncesinde çok büyük bir hile yapılmıştı. Fanatik Honduraslı taraftarlar maçtan önceki gece El Salvador Milli Takımı’nın konakladığı otelin önünde toplandı. Büyük gürültüler çıkararak takımın iyi bir uyku çekmesine engel oldular. Uykusuz kalan El Salvador Milli Takımı bu maçı 1-0 kaybetti. Bu olay üzerine, iki ülke arasındaki gergin olan ilişkiler daha da gerildi. Maçın hemen ardından El Salvador’da televizyonunun başında maçı izleyen 18 yaşındaki Amelia Bolanos babasının silahını kalbine dayayarak tetiğe bastı. Ertesi gün Salvador gazetesi El Nacional “Genç kız, vatanının yıkılışını görmeye tahammül edemedi” başlığını atmıştı. Bolanos, televizyondan canlı yayınlanan bir devlet töreniyle toprağa verildi.
15 Haziran’daki ikinci maç, bu gergin ortamda yapıldı. Bu kez maç öncesi geceyi uykusuz geçiren, doğal olarak Honduras’tı. Stadyuma halk linç etmesin diye askeri araçlarla götürülen Honduras Millî Takımı, orada da büyük tacize uğradı. Ölen kızın posterlerini ellerinde taşıyarak sahaya giren El Salvadorlular, maçı 3-0’lık skorla kazanıp 1970 FIFA Dünya Kupası’na katılmak için avantaj yakaladılar. Maçın ardından Honduras’ın teknik direktörü “Kaybettiğimiz için çok şanslıyız” diyordu. Zırhlı araçlarla havaalanına götürülen Honduras ekibi, eve sağ salim dönerken, onları desteklemeye gelen taraftarlar vatanlarına çok zor ulaşmıştı. Çıkan arbedede iki taraftar ölmüş, yüzlercesi hastanelik olmuş, 150 Honduras plakalı araç yakılmıştı. 27 Haziran 1969’da El Salvador, Honduras ile bütün ilişkilerini kesti, iki ülke arasındaki sınır kapatıldı. Ancak, Honduraslı futbolcular da El Salvador ordusu yardımıyla ülkeyi terk ettikten sonra iki ülke arasında 27 Haziran 1969’da play-off maçı oynandı ve Meksika’da tarafsız sahada yapılan maçı El Salvador, uzatmalarda bulduğu golle 3-2 kazandı. Maçın bitiş düdüğüyle birlikte iki ülke arasındaki olaylar artarak devam etti ve 14 Temmuz 1969’da resmen savaş çıktı. “Futbol Savaşı” adı verilen bu savaş yaklaşık 100 saat sürdü.
Savaş sırasında siviller de dâhil Honduras’tan 2100, El Salvador’dansa 700 kişi hayatını kaybetti. Savaş başladıktan 100 saat sonra Amerikan Devletleri Örgütü’nün müdahalesiyle ateşkes sağlandı. Kimsenin kazanmadığı, bir anlamda berabere biten savaş neticesinde Salvadorlu köylülerin bir kısmı yurtlarına dönmek zorunda bırakılırken, bir kısmı Honduras’ta kaldı. Dönenler, hiç de hoş karşılanmadı ve 10 yıl sonra El Salvador, tekrar bir kargaşaya sürüklenerek 11 yıl süren bir iç savaşa sahne oldu. Honduras ise ülkesindeki El Salvadorluları sınır dışı ettiği için daha sonra batı komşusuna tazminat ödemek zorunda kaldı. Honduras ile El Salvador devlet başkanlarının buluşup el sıkışması ise 2006 yılından önce gerçekleşmedi.
Futbol yüzünden çıkan savaş işte böyle sonuçlanmıştı. Ama siz siz olun, futbolun ayırıcı değil birleştirici gücünü kullanın. Böylece bir videomuzun daha sonuna geldik. Videolarımızdan haberdar olmak için abone olmayı ve bizlere destek olmak için videoyu beğenmeyi unutmayın.
0 Yorum