Geleceğin Robot Teknolojisi: Yumuşak Robotlar

1 dk


Robotlar, çağımızın en büyük yardımcılarından biri ve bu alanda günden güne sayısız gelişmeler yaşanıyor. Bilim insanları, yine bilim alanında kullanılabilecek robotlar üretmek için mesai harcıyorlar ve ortaya oldukça ilgi çekici sonuçlar çıkabiliyor. Bu sonuçlardan bir tanesi de yumuşak robotlar.

Yumuşak robotlar, gelecekte çok önemli bir yere sahip olabilir ancak şu an için mükemmel oldukları söylenemez. Robotların bazen sert ve bazen de yumuşak bir yapıda olmaları gerekiyor ancak tahmin edebileceğiniz üzere bir bilim kurgu filminde olmadığı sürece bu çok da kolay elde edilebilen bir sonuç değil. Bilim insanları, bu sorunu çözmek için yeni yollar arıyorlar ve buldukları çözümler doğru yolda olduklarını gösteriyor.

Yumuşak robotlar, içinde minik demir parçacıkları gömülü olan bir polimerden yapılıyor. Bu sayede robotlar, manyetik özellik kazanmış oluyor. Minik parçacıklar sizi yanıltmasın, bu materyal çoğu zaman şeklini korumakta başarılı. Robotu şekillendirmek için bir LED ışık kullanılarak bu madde ısıtılıyor ve bükülebilir hâle geliyor. Bu sayede materyal, farklı şekillere sokulabiliyor. Bükülebilir hâle gelen materyalin şekillendirilmesinde manyetik alan kullanılıyor. Son olarak da verilen şeklin korunması için ısıtıcı görevi gören LED ışığın kapatılması yetiyor.

North Carolina State Üniversitesi’nde malzeme bilimi ve mühendisliği dalında uzman ve aynı zamanda araştırmada görevli olan Joe Tracy’nin konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde:

“Özellikle yeniden yapılandırılabilirlik konusunda çok heyecanlıyız. Malzemenin yapısını düzenleyerek robotun hareketlerini uzaktan kontrol edebiliyor ve farklı bir şekilde almasını sağlayabiliyoruz. Sonrasında robotu orijinal şekline geri döndürebiliyor veya daha da farklı bir şekle sokabiliyoruz. Bu gelişmeler, bu teknolojinin biyomedikal ve havacılık sektörlerindeki faydası açısından değerli.”

Bilim insanları, robot üzerinde gerçekleştirdikleri testlerden sonra robota nesneleri kaldırabilen ve hareket ettirebilen tutacak şekli verebildiklerini tespit ettiler. Bunun dışında, katlanıp bükülebilen bir çiçek şekline vermeyi de başaran bilim insanlarının yeni hedefi, şekillendirilebilir robotlarda kullandıkları materyal üzerinde ince düzenlemeler gerçekleştirmek. Kullandıkları polimerleri farklı sıcaklıklara tepki verebilecek şekle getirebilirlerse robotları farklı ayarlarda kullanma imkânları olacak.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Üzgün Üzgün
13
Üzgün
Kızgın Kızgın
12
Kızgın
Hahaha Hahaha
10
Hahaha
Beğendim Beğendim
9
Beğendim
İnanılmaz İnanılmaz
8
İnanılmaz
Sevdim Sevdim
6
Sevdim
Beğenmedim Beğenmedim
5
Beğenmedim
Ömer Utku Bostancı
1996 yılı İstanbul doğumluyum. Aslen sağlık meslek lisesi çıkışlı olup 2018 yılı Kasım ayı itibari ile merakım ve hevesim olan bilişim bölünü kendimi adadım. aklingolgesi.com bu dönüşümün bir parçası olmakla birlikte sizler ile büyüyecek bir proje...

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yazı Formatı Seçiniz
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Video
Youtube and Vimeo Embeds