Yirminci yüzyılın başlarında Max Planck, Albert Einstein, Niels Bohr gibi fizikçiler, bu tuhaf dünyayı anlamak için kuantum fiziğini ortaya attı.
Kopenhag yorumunun merkezi fikirleri, Niels Bohr’un Kopenhag Enstitüsü’nü merkez alan, 1920’ler boyunca kuantum fiziği öncüllerinden oluşan çekirdek bir grup tarafından geliştirildi ve kuantum fizik derslerinde öğretilen varsayılan kavram haline gelen kuantum dalga fonksiyonunun yorumlanmasına yol açtı.
Bu yorumlamanın en önemli unsurlarından biri, Schröedinger denkleminin, bir deney gerçekleştirildiğinde belirli bir sonucun gözlemlenme olasılığını temsil etmesidir.
Quantum Enigma’da anlatıldığı gibi: “Kopenhag yorumunda iki alandan bahsediliyor: Newton yasaları tarafından yönetilen ölçüm aletlerinin makroskopik, klasik bölgesi var; ve atomların mikroskopik, kuantum alanı ve Schroedinger denklemi tarafından yönetilen diğer küçük şeyler var. Mikroskop alanının kuantum nesneleri ile doğrudan bağlantı kurmadığımızı savunuyor. Dolayısıyla, fiziksel gerçekleri veya onların eksikliği hakkında endişelenmeye gerek yoktur. Makroskopik aletler üzerindeki etkilerinin hesaplanmasına izin veren bir ‘varoluş’ düşünmemize yeterlidir.”
Resmi bir Kopenhag yorumunun bulunmaması sorunlu ve yorumlamanın kesin ayrıntılarını zorlaştırıyor. John G. Cramer’in “Kuantum Mekaniğinin İşlemsel Yorumu” başlıklı bir makalesinde “Kopenhag’ın kuantum mekaniğinin yorumlanmasına atıfta bulunan, tartışan ve eleştiren kapsamlı bir edebiyata rağmen, Kopenhag’ın tam metnini tanımlayan herhangi bir özlü bildiri yok gibi görünüyor. “
David Bohm’un gizli değişken yaklaşımları ve Hugh Everet’in Çok Dünyalı Yorumu gibi alternatif yaklaşımlar kurulan yoruma meydan okumak için ortaya çıkınca, “Kopenhag yorumu” olarak anılmaya başlandı. “Kopenhag yorumu” terimi genel olarak Werner Heisenberg’e 1950’lerde bu alternatif yorumlara karşı konuşurken atfedilir. Heisenberg’in 1958 tarihli “Fizik ve Felsefe” derlemelerinde “Kopenhag Yorumu” ifadesini kullanan dersler çıktı.
Twitter: https://twitter.com/FizikHub
İnstagram: https://www.instagram.com/fizik.hub/
İnternet sitemiz: https://fizikhub.com/