Dijital kıyamet Küresel Elektrik Kesintisi 2020 yılında gerçeleşecek mi?
Güneş lekeleri küresel elektrik kesintisine neden olabilir mi? Emp nedir? Nasıl çalışır? Dünya nın manyetik alanındaki değişimler elektrik kesintilerine neden olabilir mi? Elektronik cihazlar bu elektriksel dalgalardan nasıl etkilenir? Hepsi ve daha fazlası videomuzda.
Dünya dışı araştırmalar
Dünya dışında farklı yaşam alanlarının araştırmalarının en önemli amaçlarından biri kuşkusuz keşfedilecek yeni bir enerji , yeni güç, yeni bir kaynağın bulunması. Tabi ki bunun yanında dünyaya gelebilecek bir zararın ve insan yaşamının artık olamayacağı bir durum karşısında yaşanılabilecek farklı bir gezegenin de bulunmasıdır. Böyle bir durum ile karşılaşmamız yakın şeklinde görülüyor. Bu yakınlık bir 50-100 yıl değil, ancak bir göktaşı veya bozulan doğal dengenin daha hızlı bir şekilde yaşanması veya farklı bir doğal olayından dolayı bu süre daha yakın bile olabilir. Bu konu ile ilgili NASA ayrı bir çalışma yayınladı.
Dünya nın manyetik alanı
NASA nın araştırma verilerine göre Manyetik alan çöküyor. Bunun kısaca anlamı tüm elektronik cihazların bozulması ve insan hayatını tehdit etmesi olarak özetleyebiliriz. Dünyanın manyetik alanı bir nevi koruma kalkanıdır. Şöyle ki Güneşten gelen zararlı ışınları, radyasyonu engelleyerek şu anki yaşanabilir şeklinde bir ortam hazırlıyor. Durum böyle olunca doğal olarak bu manyetik alanın çökmesi demek insan hayatının da sonu demek.
Karanlık nokta (Güneş lekesi)
Bilim insanlarından bir son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada Güneş’te gözlemlenen büyük bir karanlık noktanın patladığı ve dünyay doğru döndüğüne yer verildi. Yapılan açıklamada boyutun önümüzdeki günlerde daha da artabileceğine yer verildi.
AR2770 olarak isimlendirilen söz konusu lekenin Mars gezegeni genişliğinde bir birincil karanlık çekirge olduğuna yer verildi.
Güneş Lekesi
Güneş lekesi, 11 senelik yeni elektromanyetik aktivite dönemi olan Solar Cycle 25’in bir parçası ve üzerinde şu anda ufak patlamalar meydana geliyor. AR2770 henüz çok büyük patlamalar üretmemiş olsa da, uzmanlar Dünya’daki elektromanyetik operayonları ve tesisleri devre dışı bırakabilecek olayı yakından takip ediyor. Takip devam ederken bu konuda bazı uyarılar geldi.
Dünyanın Manyetik Alanı Küresel Elektrik Kesintisine
Dünya’nın manyetik alanlarının 2 bin yıl içerisinde değişebileceği öngörülüyor. Britanyalı araştırmacılara göre bu durumda en iyi ihtimalle küresel elektrik kesintisine, en kötü ihtimalle ise tüm elektrikli aletlerin yok olmasına yol açabilir.
Leeds Üniversitesi’nden iki profesör, 2 bin yıl içerisinde gezegenin manyetik alanlarının değişerek, küresel elektrik kesintilerine yol açabileceği uyarısında bulundu. Britanyalı araştırmacıların The Conversation sitesinde yayımlanan makalelerinde, “jeomanyetik ters” olarak tanımlanan manyetik alan değişiminin öngörülenden erken yaşanabileceği da belirtildi. Diğer bir ifadeyle, manyetik kuzey ve manyetik güney pozisyonları değişebilir. Bu da en iyi ihtimalle küresel elektrik kesintisine, en kötü ihtimalle ise tüm elektrikle çalışan aletlerin yok olmasına yol açabilir.
“Jeomanyetik ters”
Zira manyetik alan, kırılgan gezegenimizi güneş püskürtülerine karşı koruma görevi görüyor. “Jeomanyetik ters” durumunda, manyetik alan kırılganlaşacak ve dünyalıların kaderini güneşin ‘kapris’lerine bırakacak.
Son manyetik alan değişimi 780 bin yıl önce gerçekleşmişti.
Kutup ışıkları ?
Bilim insanlarına göre manyetik alan, her yüzyılda yüzde 5 oranında direnç kaybederek, manyetik altüst oluşa doğru gidiyor. 2003 yılında meydana gelen küçük güneş püskürtüleri sırasında İsveç elektrik ağı şebekeleri durmuştu. 1859’daki bir dizi güneş püskürtüsü, Kutup ışıklarına yol açmıştı.
EMP (Electromagnetic Pulse)
Bir EMP (Electromagnetic Pulse) geniş bantlı, yüksek yoğunluklu elektromanyetik radyasyonun ani patlamasıdır. Yıkıcı ve elektromanyetik bozucu etkileri vardır. Birfizyon veya füzyon bombası (nükleer bomba) nedeniyle oluşan yüksek enerjili Gama ışını, radyal olarak patlama merkezinden dışa doğru yayılır. Patlama yüksek irtifada oluşmuş ise ışınlar atmosfer ile reaksiyona girerek atmosferik gazlarda elektron hareketlenmesini (Compton elektronları) ve böylece pozitif ve negatif yüklerin oluşmasını sağlar. Bu ayrışma ile oluşan yükler, dünyanın manyetik alanının etkisi ile hızla hareketlenir ve yeryüzüne doğru EMP’ yi oluşturur. Bu darbe, frekans değerindeki bütün korumasız, ekransız devrelere sızarak yanlış çalışma veya bozulmaya sebebiyet verir.
EMP, HEMP , HPMW
EMP’ nin frekans aralığı, kaynağına bağlıdır. Yüksek irtifada patlatılan bir nükleer silah bağıl olarak uzun süreli EMP oluşturduğundan dolayı düşük frekans bileşenlerine (100 MHz altı) sahiptir. Konvensiyonel EMP cihazları, HPMW teknolojisi ile sürülen patlamalar oluşturdukları için 100 MHz – 100 GHz aralığında frekansa sahip olabilirler. İrtifasına ve gücüne bağlı olarak bir EMP 50 kV/m düzeylerinde elektrik alanlar oluşturabilir.
EMP buluşu
Birçok önemli buluş gibi, yüksek irtifalı bir nükleer patlamanın oluşturduğu yoğun EMP de tesadüf eseri keşfedilmiştir. 1960’ lı yıllarda Pasifik Okyanusu üzerinde gerçekleştirilen ve nükleer patlamanın etkilerinin incelendiği “Operation Fishbowl” kod adına sahip bir dizi deney, EMP ile ilgili birçok veri elde edilmesini sağlamıştır.
EMP tesadüfen bulundu
1962 yılında A.B.D. tarafından Johnston Adasının üzerinde gerçekleştirilen ve “Starfish Prime” kod adlı nükleer patlama deneyi, EMP’ nin etkileri konusunda korkutucu bilgiler vermiştir. Yaklaşık 400 km yüksekte patlatılan 1.4 megaton TNT eşdeğeri bomba, patlama noktasından 1400 km uzaktaki Hawai Adasında sokak lambalarının ve sigortaların patlamasına, telefon santrallerinin bozulmasına ve çalışır durumdaki arabaların motorlarının durmasına neden olmuştur.
ABD Çin Rusya ve Kuzey Kore EMP sahibi
Amerikalılar tarafından yeni yayınlanan bir rapora göre, Çin ve Rusya da dahil olmak üzere birçok ülke, yüzlerce kilometre boyunca bilgisayarlardan elektrik şebekelerine kadar tüm elektronikleri tahrip edebilen süper elektromanyetik darbe (EMP) dalgaları üretmek için tasarlanmış güçlü nükleer bombalar üzerinde çalışıyorlar. EMP Saldırılarının ABD’ye getireceği tehditi Değerlendirme Komitesinin hazırladığı raporda . ilk kez nükleer EMP silahlarının Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran’ın askeri doktrinlerine nasıl entegre edildiğinin ayrıntıları gösteriliyor.
Raporda, bu devletlerin Orta Doğu, Uzak Doğu, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yapılacak savaşlarda EMP saldırılarını nasıl kullanabilecekleri açıklandı.
Rapor, “Nükleer EMP saldırısının, askeri güçlere ve siber, sabotaj ve ÇYP’nin sivil kritik alt yapılarına karşı kullanılmasının Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran’ın askeri doktrinlerinin, planlarının ve tatbikatlarının bir parçası. Bu yeni savaş şekli çeşitli şekillerde adlandırılıyor: Rusya, Çin ve İran’da Altıncı Nesil Savaş, Temassız Savaş, Elektronik Savaş, Toplam Bilgi Savaşı ve Siber Savaş olarak söylenebiliyor” yazıyor.
Nükleer elektronik savaşı aynı zamanda tüm elektronik cihazlara etkileri yani onları kapatması nedeniyle “Karartma Savaşı” olarak da adlandırılmaktadır.
3 tür EMP dalgası
EMP saldırıları yüksek irtifalarda yapılıyor. İnsanlara zarar verecek bir patlama ya da başka etki üretmiyor. Bunun yerine, saniyeler içinde oluşan 3 tür EMP dalgası elektronik aksama zarar veriyor. Bu nükleer bir savaş gibi de anlaşılmıyor. Ancak milyonlarca insanın bu tür bir siber saldırıda EMP’nin uzun vadeli teminat etkilerinden ve ulusal elektrik şebekelerinin ve diğer hayati öneme sahip kritik altyapıların kesilmesi sonucu ölmesi çok mümkün.
Saldırılar, düşman askeri planlamacılar tarafından göreceli olarak kolay, potansiyel olarak engellenemeyen kitlesel imha ve muhalifleri teslim olmaya zorlama aracı olarak görülüyor.
EMP saldırısı, alanın büyüklüğüne ve dalganın yoğunluğuna göre, farklı irtifalarda patlatılabilir. Dünyaya ne kadar yakınsa, patlama o kadar güçlü olur. İrtifa arttıkça, etki alanı o kadar genişler.
Raporda, “Tek bir EMP saldırısı ile Kuzey Amerika’nın büyüklüğündeki bir hedef etkilenebilir. 30 kilometre veya daha yüksekte patlatılan herhangi bir nükleer silah potansiyel olarak bir EMP felaketi üretecektir.” denildi. Süper-EMP bombaları, stratejik iletişim ve istihbarat sistemlerini yok etmeye yetecek düzeyde yani metre başına 200.000 voltluk EMP alanı üreten gama ışınları üretir.
Komisyona göre Çin, Rusya ve muhtemelen Kuzey Kore bu silahlara sahip. ABD’nin nükleer cephaneliğinde ise süper EMP silahları yokmuş. Bombalar hassaslık gerektirmiyor. Hedefin üstünde atmosferde patlatılan normal nükleer bombalar için gerekli olan, yeniden giriş aracı, ısı kalkanı ve şok emiciler de gerektirmiyor. Uydular, uzun veya orta menzilli füzeler gibi çeşitli yollarla gönderilebilir. Bir yük gemisinden başlatılan kısa menzilli füzeler; bazı cruise füzelerinden ve gemi vuran füzeler; jetler veya ticari bir uçak hattı hatta bir meteorolojik balon kullanılabilir.
Rapor, İran’ın EMP üretmek üzere olduğu, İsrail’i, Mısır’ı, İsrail’i veya Suudi Arabistan’ı birlikte karartmak için orta menzilli bir füzeyle ateşlenen tek bir EMP saldırısı yapabileceğini iddia ediyor. Kuzey Kore’nin, Japonya üzerinde bir bomba patlatabileceği, yüksek düzeyde elektronik cihaz kullanan, Japonya’yı ve Tayvan’ı, etkileyebileceği kaydediliyor. Çin’in ise Tayvan’a benzer bir saldırı yapabileceği analizi var.
Rapora göre Rusya, NATO ve kıtayı karanlığa atmak ve aynı zamanda kaos yaratmak için Avrupa üzerinde süper EMP bombalarından birini ateşleyebilir. Eski bir CIA görevlisi, komisyon üyesi ve yeni raporun yazarı Peter Pry, “ABD bu yeni savaş türüne karşı özellikle savunmasız” diyerek ABD’nin bilgisayarlı teknolojilere çok fazla dayandığına işaret etti.
Rapor EMP saldırılarının potansiyel kullanımının gerçek bir tehlike olduğunu ve açıkça askeri doktrin yazılarında tartışıldığını açıkça ortaya koyuyor.
Rus cephesi
Rus Orgeneral Vladimir Slipchenko ilk kez Moskova’nın 2000’de “Temassız Savaşlar” adlı kitabında EMP’yi kullanma niyetini açıkladı. ”Bu amaçla savaş operasyonları alanının üzerinde patlayan düşük verimli tek bir nükleer silah, geniş alan ve patlama veya radyasyonun neden olduğu can kaybı olmadan elektronik ekipmanların imha edilmesi “dedi.
Çin cephesi
Çin’in askeri doktrini benzer ve “Toplam Bilgi Savaşı” kitabında açıklanmış. Yazar Shen Weiguang, “Bilgisayar ağları saldırıya uğradığında ve tahrip olur edilmez, ülke felç durumuna kaybolacak ve halklarının yaşamları durmaya başlayacaktır” diyor. Shen, Çin’i “bilgi çağındaki askeri güçlere dayanmasını ve ABD de dahil olmak üzere Batı güçlerinin caydırıcılığını etkisiz hale getirip kontrol etmesini sağlayacak” siber silahlarla birlikte “nükleer elektromanyetik darbe” oluşturmaya çağırdı.
İran Cephesi
İran’ın doktrini, EMP saldırıları isteyen askeri bir “Pasif Savunma” ders kitabında bulunuyor. Kitap, “Nükleer silahların, aralarında insan yaşamını yitirdiği diğer yıkıcı etkilerin olmamasının bir sonucu olarak, elektromanyetik darbelerden türetilen silahların gelecekteki savaşlarda kullanımlarına dikkat çekmiştir” diyor.
Kuzey Kore Cephesi
Kuzey Kore, en son yeraltı nükleer testini takiben nükleer EMP saldırıları kullanmakla tehdit etti. Devlete ait Kuzey Kore medyası, termonükleer test patlamasının EMP grevleri için testler içerdiğini söyledi.
Türkiye Cephesi
EJDERHA Yüksek Güçlü Elektromanyetik (HPEM: High Power Electromagnetics) Sistemi ailesi, belirli frekanslarda çok yüksek güçlü elektromanyetik alanlar üreterek, özel tasarımlı antenleriyle bu alanları hedef elektronik devrelerin/cihazların üzerine yöneltilir. Sistemin bu cihazlar üzerinde bastırma, erken patlatma, denetleyicinin sınıflanması,kilitlenme,çalışmanın durması ve devre elemanlarının kalıcı hasar görmesi gibi etkileri vardır.
Sarfedilebilir HPEM sistemi, lançer ile atılabilir bir Yüksek Gerilim Bombasıdır. Yüksek gerilim bombası yüksek frekans ve yüksek güçlü elektromanyetik dalgalar oluşturarak, çok kısa zamanlarda (nanosaniye mertebesi) çok yüksek enerjileri açığa çıkartır.
ASELSAN EJDERHA Sarfedilebilir HPEM Sisteminin kullanım amacı; baskın ve operasyonlarda bina içi, duvar arkası bariyer arkası gibi fiziksel ve elektromanyetik müdahalenin mümkün veya güvenilir olmadığı durumlarda, düşman unsurlarının bulunduğu bölgeye Yüksek Gerilim Bombası atılması ile hedef bölgedeki elektronik devrelerin ve cihazların etkisiz hale getirilmesi sağlanmaktadır.
HPEM in Yüksek Gerilim Bombası, çarpma veya zaman ayarlı olarak kullanılabilmektedir.
BAKMIŞ YouTube kanalına abone olabilirsiniz
Sevdiğiniz ve ilginç bulduğunuz video içeriklerini arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.
0 Yorum