Murphy Nedir? Kim Bu Murphy?

1 dk


Popüler kültürde çoğu kişinin bir noktada duyduğu bir isim; Murphy…

Ters giden her olayın espirili bir açıklaması belki de. Peki kim bu Murphy ve Murphy kanunları aslında ne?

Bu kanunun hayatımıza girmesini sağlayan ABD hava kuvvetleri mühendisi Edward Murphy. 1949 yılında insan üzerinde yapılan bir deneyde 16 sensörün hepsini deneye yanlış yerleştiren ve deneyin başarısız sonuçlanmasına neden olan zeki bir mühendis. Ama onun bu şöhrete ulaşmasını sağlayan yanlış yerleştirilen sensörler değil, deney sonrası yaptığı basın açıklaması ve bu talihsiz deneme sonrası kitleleri etkileyen bakış açısı.

Murphy’ye göre Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir ve bu deneyde de bizzat yaşanmıştır. 16 ölçüm sensörünün hepsi ters bağlanmış ve deney tamamen başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Ama bu deney sonrası popüler kültüre yeni bir bakış açısı katılmıştır.

Murphy kanunlarına genel olarak değinecek olursak; 

Hayatta iyi ve kötü olasılığı olan 2 yol varsa tercihiniz her zaman kötü olan olacaktır. Eğer iyi yönde ilerlediğinizi düşünüyorsanız bile er ya da geç en kötü koşullar zincirlemesi vuku bulacaktır.

Mesela uyuyan bir bebek anne babası uyuyunca uyanır ya da sigara dumanı her zaman sigara kullanmayan kişiye doğru yönelir.

Peki bu mantığa biraz da kendini olabilecek en kötü senaryoya hazırlayıp karşılaşılan zorluklara karşı dik durabilmek için oluşturulmuş bir gard diyebilir miyiz?

Aslında bu düşünce temelinde kendini koruma iç güdüsü ile herkesin benimsediği bir fikre bu yüzden dönüşmüş olabilir mi?

Yani sen işini kış tut, yaz çıkarsa bahtına.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Üzgün Üzgün
10
Üzgün
Kızgın Kızgın
9
Kızgın
Hahaha Hahaha
8
Hahaha
Beğendim Beğendim
7
Beğendim
İnanılmaz İnanılmaz
5
İnanılmaz
Sevdim Sevdim
4
Sevdim
Beğenmedim Beğenmedim
2
Beğenmedim
Ömer Utku Bostancı
1996 yılı İstanbul doğumluyum. Aslen sağlık meslek lisesi çıkışlı olup 2018 yılı Kasım ayı itibari ile merakım ve hevesim olan bilişim bölünü kendimi adadım. aklingolgesi.com bu dönüşümün bir parçası olmakla birlikte sizler ile büyüyecek bir proje...

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yazı Formatı Seçiniz
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Video
Youtube and Vimeo Embeds