StartUplar ve Küçük Girişimciler için 10 Adımda Sosyal Medya Yönetimi

3 dk


Aklın Gölgesi | Yükleniyor...

Pazarlama ve bir pazarlama tekniği olarak sosyal medya kullanımı tüm markalar için son derece önemlidir. Her marka sosyal medyada belirli bir strateji dahilinde var olup müşterileri ile iletişim kurar. Yeni ürünlerini tanıtmak, müşterilerinin deneyimlerini iyileştirmek, şikayetlerini almak ya da olumlu yorumları dinlemek için sosyal medya hesaplarını kullanır. Büyük markalar sosyal medya için ekipler kurup proje üretimleri için ciddi kaynak ayırır. Çünkü sosyal medyanın gücünü arkasında hissetmek ister. Sosyal medya kullanımı büyük markalar kadar hatta onlardan bile daha fazla, küçük markalar ve start uplar için önemlidir. Marka oluşturma, marka ile müşteri iletişimi kurma, müşterilere direk ulaşma ve iletişimi kuvvetlendirme açısından sosyal medya çok önemlidir. Peki, start uplar ve küçük markalar sosyal medya yönetimini nasıl yapmalıdır?

Küçük markalar için 10 adımda sosyal medya yönetimi

Güçlü marka profilleri oluşturun.

Sosyal medyada güven verici olmanın, kaliteli ve resmi durmanın ilk koşulu bol takipçili, bol etkileşimli profillere sahip olmaktır. Kullanıcılar çok takipçisi olan, takipçilerinin sorularına ve yorumlarına cevap veren, onlarla etkileşimde olan markaları takip eder. Özellikle start uplar ve küçük markalar için güçlü bir marka imajı oluşturmak çok önemlidir. Takipçi sayısını artırmak pek kolay değildir. Yüksek bütçelerle reklamlar verebilir ya da sosyal medya hizmetleri veren şirketlerden destek alabilirsiniz.

Kaliteli ve ilgi çekici içerikler oluşturun.

“Content is the king” algısı hala devam etmektedir, yani içerik kraldır. Takipçilerinizi artırmanın, var olanları tutmanın, etkileşimi artırmanın en iyi yolu kaliteli ve düzgün içeriklerdir. Kendi belirlediğiniz bir dil ve konsept üzerinden belirli aralıklara içerik paylaşın. Günde iki üç içerik paylaşarak takipçilerinizi sıkmayın, kopmalarına da izin vermeyin. Haftanın belirli günlerinde belirli konseptler yaratarak harika işler çıkarabilirsiniz. Instagram hikayelerini kullanın, bol videolu içerikler üretin.

Hesabızını İşletme profilinde kullanın

Marka sayfası olduğunuzu göstermek için ilk olarak hesabınızı Instagram’da işletme profiline geçirin. İşletmenizin web sitesini varsa iletişim bilgilerini, adresini ve telefonunu ekleyin. Böylece sizi bulmak isteyenler hesaplarınızdan kolaylıkla bulabilir. Facebook ve Twitter’da ise marka sayfası olarak konumlanın. Tüm sosyal medya kanallarında mutlaka şirket web sitesi, varsa ofis adresi ve telefon numaralarını konumlandırın.

Tüm sosyal medya hesaplarınızı birbirine bağlayın

Facebook, Instagram, Twitter ve hatta youtube hesaplarınızı birbirine linklendirin. Facebook ve Instagram direk bağlantılı olabilmektedir. Diğer hesaplarınızda ise açıklama kısmına sosyal medya bağlantılarınızı ekleyebilirsiniz. Böylece çok takipçili hesaplarınız sayesinde diğer hesaplarınıza da takipçi alabilirsiniz.

Başarılı bir içerik stratejisi oluşturun

Hangi konulardan bahsedeceğinizi, nasıl bir dil kullanacağınızı, müşterilerinize nasıl hitap edip onlarla nasıl iletişim kuracağınızı belirleyin. Başarılı sosyal medya stratejileri ile yönetilen hesaplar, yeni şirketler için en önemli pazarlama kanallarından biridir.

Sürekli satışa yönelik paylaşımlar yapmayın

Yapılan araştırmalara göre kullanıcılar sürekli satışa yönelik içerik yapan markaları takip etmeyi sevmiyor. Kullanıcılarınızı yakalayabilmek için yüzde 80 kullanıcı odaklı içerik paylaşıp yüzde 20 satış odaklı içerik kullanın. Takipçileriniz ile bağ kurun, onlara duygusal olarak dokunan paylaşımlar yapın.

Hesaplarınızda marka deneyimi oluşturun

Aynı anda yan yana bir çok  görselin bulunduğu sosyal medya hesaplarınızı markanızın vitrini gibi kullanın. Görsellerinizi özenle seçip logolarınızı ve nasıl konumlandırdığınızı gözden geçirin. Nasıl bir marka algısı oluşturmak istiyorsanız ona yönelik görsel paylaşımları yapın. Sosyal medya hesaplarınızın markanızın vitrini olduğunu unutmayın.

Düzenli Moderasyon yapın

Yeni yeni müşteri kazanan bir markanın en çok dikkat etmesi gereken şey var olan müşterilerini kaybetmemesidir. Sosyal medya hesaplarınızda yapılan yorumları anlayışla cevaplayın, sorulara yanıtlar verin, bilgilendirici mesajlar paylaşın. Sosyal medya profillerinizin sorun çözümüne yardımcı olduğunu hissettirin.

Yorumlar yapın, diğer sayfaları beğenin, hashtag leri takip edin

Sayfanız ne kadar etkinse o kadar etkileşim alır, en azından ilk başlarda. Başka sayfaları takip edin, potansiyel müşterilerinizin takip edeceği hashtagleri kullanın, yorumlar yapın ve etkileşimde bulunun.

Hedef kitlenizi takip edip onlara doğrudan ulaşmaya çalışın

Hedef kitlenizi takip edin, onların takip ettikleri postlara yorumlar yapın, onların beğendikleri içerikleri takip edin. Böylece kendi içeriklerinizde nasıl katma değer sağlayan içerikler üreterek markanızı müşterilerinize ulaştıracağınızı görebilirsiniz.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Üzgün Üzgün
5
Üzgün
Kızgın Kızgın
4
Kızgın
Hahaha Hahaha
2
Hahaha
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
İnanılmaz İnanılmaz
13
İnanılmaz
Sevdim Sevdim
12
Sevdim
Beğenmedim Beğenmedim
10
Beğenmedim
Ömer Utku Bostancı
1996 yılı İstanbul doğumluyum. Aslen sağlık meslek lisesi çıkışlı olup 2018 yılı Kasım ayı itibari ile merakım ve hevesim olan bilişim bölünü kendimi adadım. aklingolgesi.com bu dönüşümün bir parçası olmakla birlikte sizler ile büyüyecek bir proje...

Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. StartUp’lar son yıllarda ülkemizde hatrı sayılır seviyede arttı. Bir çoğu yapmak istedikleri projelere odaklanıyor ve reklam olayını atlıyorlar. Reklam konusu özellikle yeni projeler için altın kadar önemli. Sosyal medya da bir reklam kanalı olduğu için. Önemi kavranmalı.

Yazı Formatı Seçiniz
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Video
Youtube and Vimeo Embeds