Türk Kültüründe Atın Önemi
Türkler, tarihte atı ilk kez evcilleştiren ve savaşda kullanan millet olmuştur. Türklerin, askeri, ekonomik, ulaşım ve sosyal hayatlarında ata olan ihtiyaçları, ata duydukları sevgi ve bağlılık, atlı bir kültürün doğmasına sebeb olmuştur.
Atlar, Türklere bozkırlarda hız ve hareket kabiliyeti sağlamıştır. Tarih boyunca farklı coğrafyalarda savaş kabiliyetleri ve at binme becerileri sayesinde yerleşik toplumlar karşısında başarılı olmuşlar, şartlar zorlaştığında atlarına binerek elverişli topraklara göçmüşlerdir.
![](https://cdn.aklingolgesi.com/2020/03/WhatsApp-Image-2020-03-06-at-17.09.27-820x1024.jpeg)
Atın gücünden ve hızından olduğu kadar etinden ve sütünden de faydalanmışlardır. Toylarda, bayramlarda atlarla yarışmışlar, oyunlarını bile at üstünde oynamışlardır. Bu da atın siyasi, medeni, iktisadi, sosyal ve kültürel her alanda Türkler için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
At, tarih boyunca Türklerin hayatının merkezinde yer almıştır. Öyle ki, eski Türklerin ceza kanununa göre isyan, ihanet, adam öldürme, zina suçlarının yanı sıra bağlı bir atı çalma suçu da ölümle cezalandırılmıştır.
Bu yüzden ‘at’ türklerin deyimlerinde, atasözlerinde, dilinde, destanlarında, mitolojisi ve sanatında büyük bir yer tutmuştur.
Efsaneler ve destanlarda at ve sahibi arasındaki duygusal bağ önemli bir yer tutmuştur. At, kişilik kazanmıştır; zekası, anlayışı ve dostluğu ile dikkat çekmiştir; sahibinin en yakın arkadaşı, en değerli varlığı, zafer aracı olmuştur.
Yazının devamı için: Türk Mitolojisinde ‘At’ Kültü
0 Yorum