Wow! Sinyali’nin Gizemi Çözüldü Mü? | Wow! Sinyali’nin Gizemi

2 dk


6EQUJ5 Bu gördüğünüz 6 adet harf ve rakam sizin için ne ifade ediyor? Gördüğünuz bu harf ve rakamlar size ilk etapta anlamsız gelebilir.

Ama 15 Ağustos 1977 tarihinde, Dr. Jerry R. Ehman, SETI projesi kapsamında çözümlemesini yaptığı bir veri çıktısında bu sekansı gördüğü vakit, kağıdın yanına “Wow” yazacaktı. Bu kelime ingilizcede bir hayret ifadesidir. Türkçe’deki “vay be!”, “oha!”, “yuh!” gibi ünlemlere de denk gelir.

Cornell Üniversitesi’nden Philip Morrison, ve Giuseppe Cocconi, gelişmiş Dünya dışı bir medeniyetin gezegenimize nasıl mesaj yollayabilecekleri hususunda kafa yoran iki bilim adamıdır. Bu ikiliye göre araştırılması gereken veriler radyo dalgalarıdır. Cocconi ve Morrison, uzaylı arkadaşların seçeceği frekansın, matematik ve kimya bilen başka bir uygarlık tarafından da bilinebilir olmasını öngörürler ve frekans olarak evrenimizde en çok bulunan elementlerden Hidrojen atomunun rezonans değeri seçilir: 1420 mHz

15 Ağustos 1977’de tam da öngördükleri frekanstan bir radyo sinyali yakalanır. Big Ear Radyo Teleskobu’nda görevli Jerry R. Ehman’ın tanımladığı sinyal 1420 MHz’e çok yakındı.

Daire içine alınıp yanına “WOW!” ünlemi eklenen “6EQUJ5” kodu, sinyalin yoğunluk değişimini göstermektedir.

• “Boşluklar” 0 ila 0,999 arası yoğunluğu,
• “1 ila 9” rakamları kendilerine karşılık gelen 1,000 – 9,999 arası yoğunlukları,
• “harfler” ise bunun üzerindeki yoğunlukları göstermektedir.

“Daha önceleri böylesine kuvvetli bir sinyal görmemiştim” diyen Dr. Jerry için bu U Harfi, Kozmik bir MERHABA’dır. Ve ünlü “WOW!” ünlemini bu yüzden not düştüğünü söyler. “U” değeri, bu teleskopla tespit edilen en yüksek (30,000-30,999 arası) yoğunluktur.

Amatör gökbilimci Alberto Caballero, 1977 yılından bu yana kaynağı bulunamayan Wow! sinyali için olası bir kaynak buldu. Ancak kaynağın doğrulanması için gerçek gökbilimcilerin üzerinde çalışma gerçekleştirmesi gerekiyor.

The Exoplanets Channel’ın kurucularından amatör astronom ve YouTuber Alberto Caballero, arXiv sunucusuna yüklediği yeni makalesinde söz konusu “Wow! sinyali”nin kaynağına bir açıklama getirmiş olabilir.

Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı Gaia gözlemevinde çalışan bir ekip tarafından oluşturulan Gaia veritabanındaki yıldızları inceleyen Caballero, söz konusu sinyal gerçekten de Dünya dışı bir akıllı yaşam formundan geliyor olma ihtimaline karşı Güneş benzeri yıldızları incelemeye başladı.

Caballero, uzun süren çalışması sonucunda Güneş’in adeta ikizi olan 2MASS 19281982-2640123 yıldızının “Wow! sinyali”nin kaynağı olabileceğini buldu. Yine de yıldızın bulunduğu bölgede sinyalin kaynağı olabilecek farklı adaylar da bulunuyor.

Caballero’ya çalışması, “Wow! sinyali” için kesin bir kaynak göstermese de gerekli donanımlara sahip gökbilimcilerin üzerinde çalışmalar gerçekleştirebilecekleri ve dış gezegenlerini inceleyebilecekleri uygun bir aday sunuyor. Kısaca, Wow! Sinyali’nin gizemi hala kesin olarak çözülebilmiş değil.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Üzgün Üzgün
9
Üzgün
Kızgın Kızgın
8
Kızgın
Hahaha Hahaha
6
Hahaha
Beğendim Beğendim
6
Beğendim
İnanılmaz İnanılmaz
5
İnanılmaz
Sevdim Sevdim
3
Sevdim
Beğenmedim Beğenmedim
1
Beğenmedim

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yazı Formatı Seçiniz
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Video
Youtube and Vimeo Embeds