Zeka Genetik Midir?


İnsanoğlunun merak ettiği konulardan biri şüphesiz ki beynin nasıl çalıştığıdır. Bu konuyu her ne kadar araştırmaya çalışsak da hâlâ tam olarak beynin nasıl çalıştığını bilmiyoruz. Fakat zekanın nasıl geliştiğini ve ne gibi etkenler ile değiştiğini bulabiliriz. Örneğin “Bazı insanlar neden zeki?” gibi sorular aklımızdan geçebilir. 


Aslında bunun birden fazla nedeni olabilir. Zeka, genetik bir olgu mudur? Ya da zeka daha sonradan elde edilebilir mi? gibi ilgi çekici sorular aklımızda yer alabilir. İlk önce zekanın bir birey doğduğu anda diğer tüm yeni doğan bireyler de  olduğu gibi eşit miktarda beyin hücresi ile meydana geldiğini bilmek gerek. Zeka genetik mi? sorusuna gelecek olursak bunun net bir cevabı bulunmuyor. Bazı araştırmalar bunun %75 inin genetik, %25 inin ise çevresel olduğunu savunurken diğer araştırmalar ise bunun tam tersi bir sonucu öngörüyor.Yani kesin bir ifade yok ortada
Fakat şunu söyleyebiliriz ki aile, bireyin zaman içerisinde, yönlendirmeleri sonucu beyin gelişiminde büyük rol oynar. Örneğin eğitim, beslenme ve baskı gibi etkenler ile bireyin beyin gelişimi değişkenliklere uğrar. 
Bunların yanı sıra Nature Communications dergisinde yayımlanan bir çalışmada bazı insanların neden daha zeki olduğuna dair bir araştırma yapılmış. Araştırma biraz garip gelebilir çünkü alışıla geldik bir cevap gelmemiş ama nedenini anlayınca sizde hak vereceksiniz.
Araştırmada IQ’su yüksek insanların, beyinlerinin en dış katmanındaki bağlantı sayısının IQ’su düşük insanlara kıyasla daha az olduğu ifade ediliyor.
Ruhr Üniversitesi’nden nörolojist Erhan Genç, bu araştırma sonuçlarını “Zeki beyinler seyrek ancak verimli bir sinir ağına sahipler, bu da olabildiğince az nöral aktivite ile üst düzey düşünme gerçekleştirebilmelerini sağlıyor.” şeklinde yorumlamış. Özetlemek gerekirse bu araştırmaya göre zeka seviyesinin bağlantı sayısı ile kısmen ters orantılı olduğunu görebiliriz. Kısacası zekayı bağlantı sayısı değil verimli sinir ağına bağlı olup olmadığı beliyor.

Fakat her ne kadar zeki bir insan olsanız da bu her zaman iyi bir hayat geçireceğiniz anlamına gelmiyor. Örneğin zeki insanlarda genellikle asosyal olma gibi bir durum söz konusudur. Bu zeka ile bağıntılı bir durum değil elbet. Fakat bireyin bunu yapmasının iki nedeni olabilir. Birincisi aile içi ve çevresel baskılar nedeniyle içe kapanma, ikincisi ise tercihsel seçilim şeklinde. Zeki insanlar ise akla en yatkın olarak ikincisini kullandığını bilebiliyoruzdur mantıken. Çünkü zeki insanlar diğer insanlarla geçirilen zamanı, hedeflerine ulaşmayı geciktiren bir engel olarak görüyor. Onlar seçecekleri insanları hedeflerine yardım edecek kişilerden seçiyorlar. 
Ve son olarak Einsten’ın “Verimliliğin en büyük düşmanı, ziyaretler ve telefon” sözüyle bitirelim.

Exit mobile version